CompleteMyspace.com Codes
<
CompleteMyspace.com only the best Myspace Layouts!

Click here for Myspace Layouts
SABIRANJE VEKTORA - ****fizikaaa***

****fizikaaa***

"Ne činite nikad ništa što se protivi vašoj savjesti, čak ako to od vas i država traži."

02.10.2009.

SABIRANJE VEKTORA

Zbir dva vektora, +, možemo dobiti ukoliko početak vektora paralelnim pomjeranjem dovedemo do kraja vektora .

Njihov zbir je vektor čiji je početak u početku vektora , a završava se na kraju vektora .


Kod određivanja zbira tri vektora,,i, početak vektora paralelnim pomeranjem dovedemo do kraja vektora , zatim početak vektora paralelnim pomeranjem dovedemo do kraja vektora . Njihov zbir je vektor čiji je početak u početku vektora , a završava se na kraju vektora .
Ukoliko nacrtamo paralelogram čije su stranice vektori i , vidjet ćemo da je vektor
dijagonala tog paralelograma.
Zato se sabiranje vektora na opisani način naziva zakon paralelograma.

****fizikaaa***
<< 10/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MOJI LINKOVI

Fizika
Fizika (grčki phusis, fysis: priroda) je nauka koja proučava prirodu u najsveobuhvatnijem smislu. Fizičari proučavaju ponašanje i interakcije materije u prostoru i vremenu, i takve pojave se nazivaju fizikalne pojave. Fizikalne teorije se najčešće izražavaju kao matematičke relacije. Najutemeljenije pojave se nazivaju fizikalnim zakonima ili zakonima fizike; međutim, i oni su kao i sve druge naučne teorije, samo provizione.

Albert Einstein
Njegovo glavno djelo je teorija relativiteta koja je ne samo od osnovne važnosti kao temeljni okvir za daljnji razvoj teorijske fizike, već duboko zahvaća i u filozofske koncepcije, napose o prostoru i vremenu, a povrh toga u probleme kozmologije i kozmogonije. Osim te teorije fizici je dao i druge vrlo važne priloge. Tako je 1905. uveo hipotezu o kvantima svjetlosti ili fotonima tj. pretpostavku da se svjetlost može shvatiti i kao roj čestica kada se trebaju objasniti neke pojave, napose fotoefekt. Godine 1917. izveo je prve kvantne zakone za materiju. Za radove na polju kvantne teorije dodijeljena mu je 1921. Nobelova nagrada. Razvio je teoriju fizičkog polja tražeći vezu među gravitacijskim i elektromagnetskim poljem.

Isaac Newton
Isaac Newton prvi je shvatio gravitacijsku silu. Pošto je 1666. vidio kako jabuka pada na tlo, pitao se je li sila koje utječe na predmete što padaju ista koja zadržava Mjesec u njegovoj putanji. Trebalo mu je mnogo godina da dokaže tu smionu zamisao. Ustvrdio je da zakon o gravitaciji vrijedi u cijelome svemiru. Newton je također unaprijedio poznate zakone gibanja i otkrio da je bijelo svjetlo sastavljeno od boja spektra (duginih boja). Postavio je temelj modernoj astronomiji, posebice 1668., izumom reflektorskog teleskopa.
Godine 1687. Newton je napisao Philosophiae naturalis principia mathematica (Matematička načela prirodne filozofije). To je djelo izmijenilo pogled na svijet, a mnogi znanstvenici citirali su ga kao Bibliju. U njemu je Newton ujedinio istraživanja Galilea Galileja i Johannesa Keplera u jednu teoriju gravitacije te je uspostavio osnovu klasične mehanike, u kojoj je formulirao tri osnovna zakona gibanja.
Jedinica za težinu, njutn, nazvana je njemu u čast.

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
41727

Powered by Blogger.ba

Click here to get your own poll!
Je li blog ok ? :) :) :)
da
ne

View Results or Myspace Layouts